top of page

Osteopati, pust og pilates

Oppdatert: 22. nov. 2020

Pust er et tema som fyller dagene mine, både på fritiden med tanke på egen velvære og i min klinikkhverdag med osteopatibehandling og pilates.Fra vi fyller lungene med luft for aller første gang i det vi kommer ut av mors mage, er pusten en naturlig, kontinuerlig og ikke-viljestyrt prosess. Pusten sørger for at hver eneste celle i kroppen vår får tilført oksygen, samtidig får vi kvittet oss med avfallsstoffer. Dette er helt nødvendig for at kroppen skal fungere optimalt.


Pusten har også stor innvirkning på blant annet fordøyelse og stressnivå – dette styres av den mye omtalte vagusnerven – «den vandrende nerven», jeg vil skrive mer om denne spennende nerven i en kommende blogpost om stress.


Gjennom livet er det mange som tilegner seg et mindre hensiktsmessig og mindre effektivt pustemønster. Årsakene til det kan være mange og sammensatte. Traumer, stress og sykdom er blant årsakene - alle disse kan typisk føre til at vi blir mer anspent og slutter å puste “med magen”. Muskler, ledd og andre strukturer som er involvert i pusteprosessen vil dermed kunne få en endret funksjon, som igjen kan føre til plager og smertetilstander. 


Ved hjelp av osteopatisk behandling kan man få hjelp med å normalisere funksjonen i disse strukturene og dermed gjenopprette et mer effektivt og hensiktsmessig pustemønster. 


I pilatesøvelser er pusten et viktig element for korrekt utførelse av øvelsen. Man bruker en egen pilatespust som ikke tilsvarer den avspente magepusten som jeg snakket om i forbindelse med stressreduksjon. Pilatespusten innebærer aktivisering av magemusklene – i tillegg til den store pustemuskelen, diafragma. Les mer om pilatespust i en kommende blogpost om Pilatesprinsippene

130 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page